ÖSSZEHASONLÍTÁS MÁS TISZTÍTÁSI ELJÁRÁSOKKAL SZEMBEN

Előnyei a homokszórással szemben:

A homokszórás (homokfúvatás) technikáját sokszor tévesen más néven is szokták emlegetni, mint például sörétezés, homokolás, acélszórás vagy fémszórás. Nyugaton széles körben elterjedt felülettisztítási eljárás. A homokszórást úgy kell elképzelnünk, mint egy magasnyomású mosással történő tisztítást, csak itt a tisztító hatást nem víz, hanem sűrített levegőbe vegyített, nagy energiájú homokszemcsék fejtik ki a felülettel történő ütközésük során. A technológia alkalmazásához megfelelő berendezések és speciális szaktudás szükséges. Nemcsak fémekre, hanem téglára, betonra, cserépre egyaránt alkalmazható. A módszer viszonylag nagy zajterheléssel jár a fúvólevegő kiáramlása miatt. A homokszórás közvetlen környezetében tilos védőfelszerelés nélkül tartózkodni. A nedves technológia alkalmazásakor is képződhet por bizonyos munkafázisokkor, így a tisztítás után rengeteg időt vesz igénybe a homok eltakarítása, ami – mint tudjuk – vízzel nem lehetséges. Ne hagyjuk figyelmen kívül a homokszórás erősen kártékony hatását sem az emberi szervezetre, amely köztudottan szilikózist és rákot okozhat.

SodaBlasting™ és Dustless Blasting ennél korszerűbb, biztonságosabb, tisztább és környezetkímélőbb megoldást kínál, amely egyben sokkal hatásosabb eredményt is ad. Nem beszélve arról, hogy a munka így rövidebb idő alatt végezhető el.

SodaBlasting™ esetében:

 • a szóróanyag eltávolítása egyszerű és gyors, a tisztítás során fennmaradt szódabikarbóna zárt térben vízzel egyszerűen eltávolítható, szabadtéri munkavégzés esetén a tisztítást az eső is elvégezheti helyettünk, mivel a szódabikarbóna 100%-ban vízben oldható, nem környezetszennyező anyag.
 • a SodaBlasting™ alkalmazásának befejeztével teljesen sima felületet hagy maga után, ami tökéletesen megegyezik a megtisztított felület eredeti simaságával. Nincs szükség utómunkálatokra, csiszolásra.
 • a módszer megtartja a tisztítandó darab eredeti állapotát, nem nyújtja meg a fémet, más anyagoknál nem vékonyítja el az eredeti felületet.
 • kizárólag a szennyeződést, festéket távolítja el, ezen kívül a kellemetlen szagokat is megszünteti
 • egészségre teljesen ártalmatlan, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a szódabikarbónát előszeretettel használják fogfehérítésre vagy hogy nélkülözhetetlen alkotóeleme a háztartásokban használt mosóporoknak is.

A Dustless Blasting

 • pormentes: nincs porképződés, ez lehetővé teszi a zárt térben történő alkalmazását is.
 • folyamatos működést biztosít a tisztítandó gépek, berendezések esetében, ezáltal elkerülhetők az üzemszerű leállásból eredő veszteségek.
 • szikraképződés-mentes, ezáltal tűzveszélyes helyeken is alkalmazható.
 • nagyságrendekkel kisebb felületi érdesedést okoz.

Előnyei a vegyszeres tisztítással szemben:

A vegyszeres felülettisztítási módszer alkalmazásakor rengeteg tényezőt kell figyelembe vennünk. Először is ez a módszer nagymértékben függ az időjárástól, mivel az alkalmazott kemikáliák behatási ideje jelentősen hőmérsékletfüggő, ezért nagyon időigényes. Ezen kívül a megfelelő vegyszert próbatisztítással kell kiválasztani, mivel annak nem megfelelő alkalmazása esetén súlyosan károsodhat a tisztítandó felület. Sok esetben előnedvesítésre van szükség, ami megint csak a munkafolyamat időtartamát növeli. A vegyszeres tisztításkor komplett védőfelszerelés szükséges, hiszen az emberi szervezetre egyértelműen mérgező hatású. Mindezek mellett a vegyszerek eltávolítása több fázisú utómunkát jelent, mint pl.: a felület leöblítése, valamint a vegyszerek eltakarítása, amely minden esetben erős környezetszennyezéssel jár. Ezzel szemben a Sodablasting™ és Dustless Blasting technológiával az említett munkafolyamatok nagy része kimarad, ezáltal rengeteg időt takaríthatunk meg, és a tisztítást a vegyszerek kártékony hatásának elkerülésével végezzük.

 • nincs szükség előnedvesítésre
 • nem kell kiválasztani a tisztításhoz használt anyagot
 • nincs behatási idő
 • nincs szükség különleges védőfelszerelésre
 • nincs káros hatással a környezetre és a munkát végzőre
 • nincs többfázisú utómunka: öblítés, vegyszer eltávolítás, fertőtlenítés

Előnyei a szárazjég szórással szemben:

A szárazjég szórás nagyban hasonlít a Sodablasting™ és Dustless Blasting technológiához, de óriási hátránya vele szemben, hogy a felhasznált alapanyag, azaz a szárazjég, rendkívül drága illetve tárolása nagy hűtőkapacitást igényel,ezért jóval koncentráltabban kell felvinni a tisztítandó felületre. Viszont ennél a felületkezelési módszernél a szórókibocsátás kevésbé hatékony, mint a szódabikarbóna esetében. A szárazjég szórás jelentősen lehűti a tisztított felületet, ennek következtében az anyag károsodásához vezethet. Köztudott, hogy a szárazjég nem más, mint fagyasztott szén-dioxid, éppen ezért a vele való tisztítás nagy mennyiségű szén-dioxid kibocsátással jár. A Sodablasting™ és Dustless Blasting technológiák alkalmazásakor viszont mindezeket a negatív tényezőket megint csak figyelmen kívül hagyhatjuk.

 • nincs magas alapanyag költség
 • nincs szükség különleges tároló, illetve szállító kapacitásra
 • nincs alapanyag veszteség a tárolás során
 • nem hűti illetve nem melegíti fel a tisztított felületet
 • nincs szén-dioxid kibocsátás, így nem szennyezi a levegőt

Előnyei a csiszolással szemben:

Többféle tisztítási módszer között választhatunk. Vízzel, vegyszer használatával, mechanikus eljárással (homokszórással), illetve ezek kombinációjával, melyekkel csak részben eredményesen távolíthatjuk el a szennyeződést a felületről.
Amikor már sem a homokszórás, sem a nedves eljárás nem alkalmazható, akkor csiszolni kell a felületet, a hozzá nem férhető helyeken pedig marad a gyökérkefe vagy drótkefe,a kézi erő. Bármely felület szerkezeti megmunkálása után a végleges méretek kialakítása és a felület előkészítése, csiszolással történik.
Nyilvánvaló tény, hogy a kézzel történő csiszolás rendkívül sok időt és energiát  követel a munkát végzőtől. Ezzel ellentétben aSodablasting™ és Dustless Blasting technológiákkal időt, energiát,és pénzt takarít meg.
Rendkívül fontos, hogy ipari alkalmazásakor nincs szükség a gyártósorok, gépek, berendezések akár több napos leállítására, ami akár több millió forintos kiesést jelenthet a cégek számára.

Egy szemléletes példa az eljárás kíméletességére. Festék eltávolítása vékonyfalú alumínium palackról:

Szódabikarbóna szórás egy kólásdobozon